top of page
griezelig Bridge
Angsten

Angst is een emotie die je helpt bij gevaar. Het lichaam bereidt zich voor om te reageren. De hartslag en ademhaling worden hierdoor versneld, de bloeddruk gaat omhoog en de spieren zijn aangespannen. Je krijgt een impuls om te vluchten (flight), je staat klaar om in actie te komen (fight) of je bevriest (freeze).  

 

Angst en fobieën

Angst kan op verschillende manieren opgeroepen worden. In de meeste gevallen gaat het niet om een levensbedreigende situatie, ook al dient angst daar van oorsprong wel voor. Angsten kan je ontwikkelen gedurende je gehele leven en de oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn. Blokkades of belemmeringen kunnen heel vervelend zijn en ervoor zorgen dat je je onzekerder voelt. Een onzeker gevoel kan uitgroeien tot angst en soms creëer je zelfs extra angst door angst. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Ook kan het zijn dat angstige gevoelens opgeroepen worden bij een specifieke situatie. Dit is dan een fobie.

Hetgeen waar we het meest bang voor zijn, zijn de gedachtes die angst oproepen. Je zelfvertrouwen is dan aangetast, en iedere keer wanneer je geconfronteerd wordt met een bepaalde situatie of object wordt die onzekerheid opgeroepen. Het is een rot gevoel en het is vaak bepalend voor je gedrag en de acties die je besluit te nemen.

 

Coaching kan hier verandering in brengen!

Tijdens een coaching sessie gaan we onderzoeken waar je je precies bang of onzeker door voelt. Je gaat je gedachtes (triggers) onderzoeken, die ervoor zorgen dat je onzekerheid of angst voelt. Hiernaast maken we een realistisch doel waar jij aan gaat werken. We gaan kijken naar de kwaliteiten in jou die je kunnen helpen om dit aan te pakken. Deze kwaliteiten ga je gebruiken om jouw doel te bereiken. Je pakt het probleem zowel extern als intern aan. Hierdoor is de stap naar verandering nog beter gefundeerd en hoef je je niet meer te laten leiden door angst.

 

Voorbeelden, die kunnen besluiten om gecoacht te worden:

 

  • Sombere of angstige gevoelens

  • Claustrofobie (angst voor kleine ruimtes)

  • Aerofobie (vliegangst)

  • Belemmerde of angstige gevoelens bij hetgeen wat je graag wilt doen

  • Acrofobie (hoogtevrees)

bottom of page