top of page

Starten als ZZP'er in de zorg

Als je voor je zelf begint zijn er een hoop zaken die je zelf moet regelen in plaats van dat je werkgever dit voor je doet. Als zelfstandige zonder personeel (ZZP) heb je daarentegen meer vrijheid en kan je zelf bepalen hoe jouw onderneming eruit komt te zien. Is ZZP’er worden iets voor jou? Limbicum deelt een aantal handige tips om te starten met ondernemen.

Hoe te beginnen als ZZP’er in de zorg?

Voor je begint met zelfstandig ondernemen is het belangrijk dat je een aantal zaken al geregeld hebt, zodat je zo een vliegende start maakt als ondernemer. Wil je beginnen en heb je hulp nodig om ZZP’er in de zorg worden? Hieronder vind je een lijst van zaken die je minimaal geregeld moet hebben voordat je kan starten als zelfstandige.

​

KVK registratie; hier worden alle ondernemers geregistreerd. Via de website van de Kamer van Koophandel kan je een afspraak maken om jouw onderneming in te schrijven. Bedenk vooraf het volgende:

  1. De naam van je onderneming 

  2. Activiteiten; jouw activiteit wordt gecategoriseerd in een code SBI-code. Met deze code bepaald de belastingdienst of je BTW-vrijgesteld wordt of niet. Zorgmedewerkers zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van BTW. Zorg dat je de juiste SBI-code* hanteert, dit voorkomt veel gedoe. 

Goed om te weten: ZZP'er worden via de KVK kost €50. Deze inschrijfkosten kun je meteen van je omzet afhalen bij de eerste belastingaangifte.

​

  • Zakelijke rekening; Dit kan bij iedere bank. KNAB is voor de startende ondernemer vaak het goedkoopst. De rekening moet op de naam van jouw onderneming staan en kan via de website aangevraagd worden (hier heb je een kvk-nummer voor nodig).   

  • Zakelijke verzekering; Dit kan bij verschillende verzekeraars. VVAA kan heeft een adviseur die per situatie kan uitleggen welke verzekering je moet hebben. Minimaal wat vereist wordt is aansprakelijk en rechtsbijstand. Je kan een belafspraak inplannen via de website van VVAA. Dit kan ook bij centraalbeheer.nl of asr.nl

  • Klachtenportaal; Indien een patiënt een klacht indient en jouw opdrachtgever, heb je een klachtenfunctionaris nodig waar je op terug kan vallen. Klachtenportaal solopartners heeft ook andere voordelen zoals een gratis VOG die je bij de opdrachten vaak nodig hebt. Goedkoper is direct bij een klachtenfunctionaris aansluiten. 

​

*SBI betekent Standaard Bedrijfsindeling en deze code geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van je bedrijf zijn.

Hoe kan ik ZZP'er worden? Handig om te regelen voor je begint.

Voor een beginnende ondernemer is het goed om een aantal zaken te regelen voor je begint met ZZP’er worden. Hieronder vind je een lijst met to do’s die handig zijn om mee te nemen als je wilt beginnen met ZZP’en.

  • CV; Zorg dat je CV bijgewerkt is met de meest recente ervaringen, een foto van jezelf is pré. 

  • Tarief; Bepaal wat je uurtarief gaat worden, vergelijk dit met je ZZP collega’s zodat je een realistisch bedrag hebt.

  • Zakelijk-e mailadres; Om privé en werk gescheiden te houden is het makkelijk om een email adres te maken voor alleen werk. 

  • Parkmobile; Reis je met de auto naar je opdrachtgevers en moet je betaald parkeren? Dan kan je een zakelijke parkmobile account aanvragen zodat je de parkeerkosten zakelijke kan aftrekken. Reis je met openbaar vervoer kan je een NS business card aanvragen.  

  • BIG registratie bij houden, om je punten te behalen is training een vereiste. Plan voor jezelf regelmatig scholing zodat je registratie bijhoudt. Er zijn verschillende partijen die speciaal voor de ZZPer in de zorg dit aanbieden.

​

Let op!: deze lijst dekt niet voor alle beroepsgroepen in de zorg alle onderwerpen af. Dit is enkel een basis-set voor de grootste groep. 

Wat komt er verder bij kijken als ZZP'er in de zorg?

Naast de praktische zaken zijn er als startende ZZP’er ook andere onderwerpen waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld:

  • Opdrachten; Hoe zorg je ervoor dat je de opdrachten hebt die bij jou past?

  • Werkdruk; Hoe zorg je voor een goede werk privé balans en kan je nee zeggen tegen een opdrachtgever?

  • Visie; Hoe bouw je zekerheid voor je ouderdag en ziek zijn? Of hoe voorkom je dat na jaren lang hard werken en veel geld verdienen er niks over aan hebt gehouden?

​

Door goed voorbereid en begeleiding te hebben kan je ervoor zorgen dat jij het maximale uit jouw ondernemerschap kan halen en niet in de vele valkuilen stapt. Gun jezelf een vliegende start als ZZP’er en plan een gratis kennismakingsgesprek. 

bottom of page