top of page
iStock-1310623192.jpg

ZZP'er worden: waar moet je aan denken

ZZP'er zijn biedt veel voordelen, maar heeft ook veel valkuilen. 

Voordelen ZZP'er in de zorg

Het werken als ZZP'er in de zorg heeft natuurlijk een hoop voordelen. Niet voor niets hebben zoveel zorgprofessionals hiervoor gekozen. Ik heb een onderzoek gedaan naar wat de grootste voordelen zijn om als ZZP'er in de zorg te werken. De meeste respondenten gaven aan dat vrijheid en meer salaris voor hun het grootste voordeel is. 

Natuurlijk draai je nog steeds diensten, werk je in het weekend en is er onregelmatigheid, maar het gevoel dat je zelf kan kiezen geeft het gevoel van vrijheid. Je kiest ervoor om die dienst te draaien. Je kan met alle vrijheid je werk situatie aanpassen op je privé. In loondienst als zorgmedewerker is het vaak andersom. De gemiddelde ZZP'er vindt het fijn om de werktijden aan te passen aan de behoefte die ze hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor vakantieplannen. 

Meer salaris biedt meer mogelijkheden. Zo kun je met een goede administratie en voorbereiding zelf een huis kopen. Maar zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die je zelf kunt invullen. Voor sommigen betekent dit minder werken en meer thuis zijn. Een ander blijft gewoon hetzelfde werken maar kan meer sparen, studie betalen voor kinderen of bijvoorbeeld op een droomvakantie. Doordat je op verschillende plekken werkt ontwikkel je je als professional op verschillende gebieden. Het werk dat je misschien al 20 jaar doet, daagt je opnieuw uit omdat je steeds opnieuw ingewerkt wordt. Je leert sneller schakelen, door op verschillende plekken te werken. Je wordt uitgedaagd om overal waar je werkt goede zorg te leveren. 

Nadelen ZZP'er in de zorg

Alles wat voordelen heeft, heeft ook nadelen. Jammer genoeg worden deze vaak niet of onduidelijk aangeven. Wanneer je start als ZZP'er in de zorg start je met een nieuw beroep. Je wordt ondernemer.

De meeste zijn hier niet goed op voorbereid. Ondernemen is niet alleen je eigen administratie doen, wat de meeste ZZP'er als vervelend beschouwen. Je hebt een bedrijf met alle risico’s die erbij horen. Daarbovenop is jouw werk in de zorg is het product wat voor extra druk zorgt. Niet goed ondernemen kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Het beheren van je agenda, klinkt heel mooi en is ook een voordeel maar alles zelf plannen brengt bij velen spanning. Geen nee durven zeggen tegen opdrachtgever en hierdoor meer of langer werken dan je eigenlijk zou willen. Dit zorgt voor frictie en dus spanning bij de ZZP'er in de zorg. 

Het gebrek aan visie over de toekomst van jouw onderneming kan zorgen voor niet doordachte beslissingen waar je later spijt van kan krijgen. Denk aan ouderdag voorziening, ziek zijn, geen opdrachten binnenhalen en uiteindelijk niks overhouden aan jarenlang veel geld verdienen en hard werken als ZZP'er. 

Geen strategie hebben om continu werk te hebben. Denk aan de collega ZZP'ers die afhankelijk zijn van 1 bemiddelingsbureau of een contract tekenen waar je heel veel vrijheid mee opzeg als ZZP'er. Helaas zijn dit ook dingen die gebeuren. 

Dit allemaal kan zorgen voor psychische en lichamelijke klachten. Kwaaltjes en pijntjes spelen op, werkplezier valt weg, somberheid en het gevoel van falen neemt toe. 

Dit valt niet mee want de meesten kiezen ondernemerschap om juist meer balans, rust en geld te hebben.

Zorgcoach voor ZZP'ers

ZZP’er

Voor jezelf zorgen als ZZP’er is een middel om de nadelen aan te pakken zodat ze jouw niet beperken. 

Ben je al ZZP’er en merk je dat tegen jezelf aanloopt, schakel dan hulp in. Hulp kan zijn een boekhouder die goed uitlegt hoe jij het beste je administratie kan bijhouden. Hulp kan ook zijn een zorgcoach die je helpt met het ontwikkelen van de vaardigheden die je nog mist als ondernemer. Denk maar aan een visie creëren voor je oude dag of nee kunnen zeggen tegen een opdrachtgever. 

Starter

Als je wilt starten als ZZP’er zorgt de begeleiding en coaching ervoor dat je vliegende start maakt en niet in de valkuilen stapt.

Ben je van plan ZZP'er te worden, laat je dan coachen over alle zaken die erbij komen kijken wanneer je een ondernemer wordt. Ze ben je goed voorbereid in de nieuwe stap die je gaat maken. Een nieuw beroep kiezen zonder een vorm van voorbereiding maakt de weg heel moeilijk.  ZZP'er worden in de zorg is een nieuw beroep kiezen. Je bent dan ondernemer in de zorg die zijn diensten verkoopt aan een opdrachtgever. Compleet andere wereld waar je in terecht komt als startende ondernemer. 

Limbicum helpt voornamelijk bij het coach gedeelte. Wat het volgende inhoud: Een visie creëren, ontdekken wat voor soort ondernemer je bent. Waar liggen jouw kwaliteiten en wat kan je meer ontwikkelen, omgaan met drukte en stress. Ik gids jou naar de ondernemer die wilt zijn. 

Dit om naast een mooie carrière in de zorg, een succesvolle ZZP'er te worden in de zorg. 

Gun jij jezelf groei als ZZP'er 

Als startende zzp’er komen ook praktische onderwerpen voorbij die je moet aftikken. Deze onderwerpen kan je vinden op de volgende pagina:

bottom of page