top of page
Yoga at Home
Mindfulness & Meditatie

Zowel mindfulness als meditatie gaat om bewust leven, maar er zit meer verschil in de twee termen. In het kort: meditatie draait om stilte, zowel fysiek als mentaal. Mindfulness draait om bewustzijn en aandacht voor het moment, zonder te oordelen.

Meditatie betekent niet dat je probeert om aan niets te denken.

Met ‘gerichte aandacht’-oefeningen leren we aan om onze gedachtes te observeren en ze te laten afdwalen wanneer dit gebeurt. Daarnaast leren we om tijdens die afdwaling onze aandacht terug te brengen naar onze ademhaling of een ander object. Het leren observeren van je gedachtes en daar vrede mee hebben, daar gaat het om

 

Op momenten dat je een keuze maakt om verdieping in jezelf te gaan zoeken, kan meditatie een hulpbron zijn om de connectie te maken met je innerlijke wereld. Door regelmatig tijd te nemen voor jezelf en de uitdaging aan te gaan om te leren mediteren, spendeer je tijd jezelf. Dit kan er naar toe leiden dat je bewuster keuze gaat maken. Je ontdek meer over  jezelf en maak beslissingen die gebaseerd zijn op dat wat je jij belangrijk vind ipv wat anderen zeggen of vinden. Mediteren werkt stress reducerend, concentratie verhogend en brengt innerlijke rust. Met de huidige wetenschap heeft mediteren niet alleen een positief effect op je gesteldheid, maar ook de hersenen veranderen na mate je regelmatig een periode mediteert.

 

Twee wetenschappelijk feiten over de effecten van mediteren:

  • De linker- en rechterhersenhelft werken beter samen. De linkerhersenhelft stuurt het rationele, methodische, op feiten en realiteit georiënteerde denken aan. Terwijl de rechterhelft het intuïtieve, gevoelsmatige, creatieve, toekomst georiënteerde, holistische denken stuurt. Door de harmonische samenwerking werden er meer en stevigere connecties tussen de hersendelen gemaakt, waardoor de hersenen beter en sterker ontwikkeld zijn in de loop van tijd.

  • Minder snel veroudering van de hersenen. Dit meet je op de MRI-scan waar bij de personen die mediteren significant minder grijze massa gemeten is.

Mindfulness & Integratieve Therapie 

Tijdens de sessie maak ik gebruik van verschillende vormen van mindfulness en meditatie. Wanneer het moeilijk is bij je gevoel te komen kan ik voor kiezen om mindfVoornamelijk bij hoge mate van stress , burn out klachten en emotionele rollercoasters is het een mooie interventie. Om zelf thuis te mediteren 

Leren mediteren is een proces en het duurt een periode voor dat je getraind bent. Het vergt in het begin discipline. Tijdens de meditatie sessie laat ik je kennis maken met verschillende manieren. Zodat jij kan ontdekken wat bij jou past, zodat jij jouw manier ontwikkeld hoe jij in de stilte wilt zijn. Aan het einde van een meditatie coaching traject heb je een stevige stap gemaakt om de voordelen van meditatie te ondervinden.

Mediteren kan het coaching proces complementeren, zodat je minder last hebt van bepaalde klachten. 

Voorbeelden, die je kunnen doen besluiten om gecoacht te worden in het mediteren:

  • Piekeren

  • Stress

  • Willen leren ontspannen

  • Contact komen met jezelf (lichaam en geest)

  • Angst

  • Levensstijl veranderen

  • Zelfbeeld

bottom of page