top of page
Zonsondergang parachutespringen

Overwin je angst voor verandering

Wat is angst?

Angst is een emotie die je helpt bij gevaar. Het lichaam bereidt zich voor om te reageren. De hartslag en ademhaling worden hierdoor versneld, de bloeddruk gaat omhoog en de spieren zijn aangespannen. Je krijgt een impuls om te vluchten (flight), je staat klaar om in actie te komen (fight) of je bevriest (freeze).  

Waarom angst om te veranderen?

De meeste van ons verlangen naar een vorm van stabiliteit in ons leven. We willen een vast inkomen en werkroutine. Stevig in het leven staan en niet meewaaien met elke vlaag en tegenslag. Angsten die de meesten hebben, is dat de verandering ‘het onbekende’ met zich meebrengt. Het niet weten en geen geruststelling hebben is angstig, want stel je voordat het nog erger is dan de huidige situatie. Je hersenen creëert allerlei angst ideeën waardoor je dan besluit om niks te doen. Dit is een negatieve kant van angst.

De positieve kant van angst

Angst is een onze belangrijkste drijfveren. Je wilt voor jezelf of gezin, omgeving een goed bestaan in de samenleving hebben. Kleine angstgedachten die daarbij horen, zorgen ervoor dat we ambitie, discipline en plichtbesef hebben. 

Ik wil NIET meer zo werken in de zorg!

Misschien speel je met de gedachten om iets anders te doen. Je bent niet tevreden over de huidige situatie maar om daadwerkelijk een stap te nemen voelt als een grote sprong. Het werken in de zorg is leuk maar alle druk en verplichtingen zorgen ervoor dat je iets anders wilt. Gedachten om als zzp-er of gedetacheerde in de zorg te werken lijkt een mooie oplossing. Je hoort er zoveel goede verhalen over als baas over je eigen agenda, geen verplichte diensten meer, meer vrijheid en meer inkomen. Wanneer je er echt over nadenkt, komen er meer vragen en onzekerheden opborrelen. Angstige gedachten als;

Wat als ik geen opdracht kan vinden of ziek wordt? 
Kan ik op verschillende afdelingen werken en goede zorg leveren? 
Hoe bouw ik een pensioen op zodat ik later geen problemen heb? 
Vind ik het leuk om zo te werken?

Deze gedachten leiden ertoe dat je niks doet(freeze) en in de huidige situatie blijft.

Het kan ook zijn dat je met de gedachten speelt om helemaal uit de zorg te gaan, maar nog niet weet wat je wilt doen hierna. Hierdoor kan je de keuze niet maken om de volgende stap te maken en blijf je in dezelfde situatie hangen. Dit is een van grootste negatieve kanten van angst; het belemmert jouw in het vinden van jouw werkgeluk en levensplezier.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als zorgcoach begeleid ik jouw bij elke stap/ambitie die je hebt. Tijdens een coaching sessie gaan we onderzoeken waardoor jij je bang of onzeker voelt. Samen gaan we je gedachten (triggers) onderzoeken, die ervoor zorgen dat je onzekerheid of angst voelt.

Hiernaast is het ook van belang dat we gaan kijken naar wat je precies wilt. Wil je werken als zzper, detacheerder, andere instelling of helemaal niet meer in de zorg.

We creëren een visie en een plan van aanpak over waar jij naar toe wilt veranderen. Jouw geluk en wensen zijn de basis hierin.

Stap voor stap begeleid ik jouw naar een verandering waar jij naar toe verlangt.

Voorbeelden van onderwerpen die kunnen leiden tot het besluit om gecoacht te worden:

Ongelukkig/ontevreden in je werksituatie

Belemmerde of angstige gevoelens bij wat je graag wilt doen

Gevoel dat het tijd is voor verandering, maar het niet lukt

Plan een vrijblijvende kennismaking om een start te maken met jouw overwinning!

bottom of page