top of page

Bedankt voor het inschrijven!

Een Emotionele Reis

Bijgewerkt op: 24 jan.



Miskraam na echo

Voor veel vrouwen is de eerste echo een van de meest betekenisvolle momenten tijdens hun zwangerschap. Het is het moment waar ze niet alleen bevestiging krijgen dat ze daadwerkelijk zwanger zijn, maar ook ontdekken hoe ver ze zijn in hun zwangerschap. De hartslag van hun ongeboren kindje is het bewijs van leven, en dit moment kan opwindend zijn voor aanstaande ouders. Wanneer alles goed is, is het een prachtig moment dat een glimlach op ieders gezicht tovert. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Voor sommige vrouwen wordt het slechte nieuws dat hartje niet klopt, een leeg vruchtzakje ect gedeeld. De eerste reactie op dit slechte nieuws kan verschillend zijn. Het gevoel van verdriet, ongeloof en soms boosheid overheerst er bij de vrouw.


Hierna staan ze voor een moeilijke keuze: moeten ze de miskraam opwekken met medicatie, of moeten ze wachten tot hun lichaam het proces vanzelf in gang zet? Interessant genoeg kiest het merendeel van de vrouwen, ongeveer 76%, ervoor om eerst te wachten. Deze keuze is begrijpelijk, omdat de emotionele schok van het slechte nieuws vaak nog niet volledig is verwerkt. Het innerlijke gevoel van liefde en de toekomstvisie die ze voor ogen hadden, zijn plotseling verstoord door slechts één echo, en het besef hiervan heeft tijd nodig om te bezinken.

Het moment van wachten dat volgt, wordt door velen beschouwd als een van de meest uitdagende perioden voor vrouwen. Het is een tijd waarin ze moeten wachten tot hun lichaam vanzelf de miskraam op gang brengt. Deze periode brengt een aanzienlijke emotionele last met zich mee, en het speelt zwaar op de psyche van een vrouw.


In een diepte interview met een vrouw beschreef ze deze periode als volgt:

De periode van wachten is de meest sadistische periode voor een zwangere vrouw. Je moet gaan wachten tot dat zelf los komt. En dat doet psyche een heel hoop met een mens. Ik durfde niet weg, want ik dacht straks heb ik ineens bloedverlies, straks komt het ineens eruit, zit ik op de wc spoel ik het door? Hoe ziet eruit? Ik voelde mij continu onderstress, mij lichaam voelde zwaar ,alle energie was weg net als of je ziek bent. De energie die ik voor de echo had was in 1 keer weg, alles kost moeite.


Tips verwerking miskraam

Deze wachtperiode kan soms wel twee weken duren en het is een emotioneel en fysiek uitputtende tijd die niet onderschat mag worden. Hieronder tips die je kunnen helpen.


Werken

Na het ontvangen van zulk slecht nieuws is het waardevol om wat tijd te nemen voor zowel jezelf als je partner. Gun elkaar de ruimte om te verwerken wat er sta


at te gebeuren en gebeurd is. Veel vrouwen staan voor de lastige vraag of ze al dan niet moeten blijven werken. Het kan opluchten om je leidinggevende op de hoogte te stellen van de situatie. Vaak zijn leidinggevenden begripvol en kunnen jullie samen bekijken wat haalbaar is. Het kan zijn dat je weinig tot geen fysieke klachten ervaart en nog kunt werken. Soms kan afleiding juist fijn zijn, terwijl op andere momenten je verdrietig of angstig voelt dat het moeilijk is om je te concentreren. Door het gesprek aan te gaan met je leidinggevende , kun je de wachttijd minder stressvol maken.


Deel je verlies

Het is waardevol om met je partner te praten en samen het verlies te delen. Een valkuil is vaak dat mannen en vrouwen het verlies op verschillende manieren verwerken. Het is mooi als deze twee verschillende manieren naast elkaar kunnen bestaan. Iedereen heeft verschillende behoeften, en juist iets zo ingrijpends kan versterkend werken binnen jullie relatie.

Naast je partner kan het ook fijn zijn om een ander luisterend oor te hebben, iemand die steun biedt in deze verdrietige en soms angstige periode. Kies twee mensen bij wie je je verhaal, je verdriet en je angsten kunt uiten. Het is een emotioneel zware tijd, en praten met anderen kan echt helpen. Op sociale media zijn er groepen waar vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken hun verhalen delen. Dit kan ondersteunend zijn, en je kunt er ook tips vinden die behulpzaam kunnen zijn. Praten helpt om de situatie een plek te geven.


Hulp na miskraam

Soms kan deze periode zo zwaar en verdrietig aanvoelen dat je het gevoel hebt dat je er niet alleen uit kunt komen. Slapeloze nachten, angstige momenten, stressgevoelens, en het gevoel van verwarring kunnen je overweldigen. In zo'n situatie is het raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Deze kunnen je doorverwijzen naar GGZ of gespecialiseerd coach/therapeut. In sommige gevallen kan je begeleid worden door de verloskundige.

Een andere optie is om zelf de hulp in te roepen van een gespecialiseerde coach. Ikzelf ben een gespecialiseerde coach/therapeut die vrouwen in dit soort situaties ondersteunt. Het is belangrijk om te weten dat je dit niet in je eentje hoeft te doen. Hoewel de steun van je partner, familie en vrienden waardevol is, kan professionele begeleiding een aanvulling zijn.

Voor sommige vrouwen is het prettig om begeleiding te krijgen van iemand die ervaring heeft in dit specifieke gebied. Hier kun je je emoties uiten en het verdriet, de boosheid of het ongeloof een plek geven. Als je voor deze optie kiest, raad ik ten zeerste aan om een coach/therapeut te selecteren die gespecialiseerd is in miskraam begeleiding. Coaches/therapeuten die hun specialisatie hebben behaald via Miskraambegeleiding Nederland beschikken over alle benodigde tools om je te begeleiden. Deze opleiding is geaccrediteerd door de KNOV (de beroepsvereniging van verloskundigen).

Op de website https://www.miskraambegeleiding.nl kun je door heel Nederland een gespecialiseerde coach/therapeut vinden. Ikzelf ben gevestigd in Utrecht en bied ook online diensten aan. Als je behoefte hebt aan begeleiding en niet wilt dat dit een eenzame reis wordt, aarzel dan niet om een gratis kennismakingsgesprek te plannen.


Duurt te kennismaking te lang mag je altijd mailen naar info@limbicum.nl






77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page