top of page

Bedankt voor het inschrijven!

Onverwerkte Verdriet bij miskramen

Bijgewerkt op: 24 jan 2024




Keiharde cijfers

Een paar maanden geleden ben ik gestart met het uitvoeren van een kwantitatief onderzoek waar 118 vrouwen aan hebben deelgenomen. De resultaten van de ingevulde enquêtes onthulden een schokkend cijfer: maar liefst 63% van de vrouwen gaf aan hun miskraam niet volledig te hebben verwerkt. Dit alarmerende percentage benadrukt de dringende noodzaak van begrip en ondersteuning voor vrouwen die de pijn van een miskraam doormaken. Hoewel fysieke aspecten van een miskraam vaak worden erkend, blijft de emotionele impact vaak onzichtbaar en onvoldoende belicht.


De verborgen last van een miskraam strekt zich uit tot de emotionele tol die het van vrouwen eist. Uit de resultaten blijkt dat liefst 89% van de vrouwen aangaf behoefte te hebben aan gesprekken met hun partners, familie en vrienden. Bovendien vonden ze steun in informatie op internet en forums, waar lotgenoten elkaar konden ondersteunen. Opmerkelijk is dat 57% van de vrouwen verlangde naar professionele begeleiding.


De bevindingen onderstrepen duidelijk dat er een aanzienlijke vraag is naar steun en begeleiding voor vrouwen die een miskraam doormaken. Hoewel fysieke gezondheid belangrijk is, mogen we niet voorbijgaan aan de emotionele impact die een miskraam heeft op het leven van deze vrouwen. Het is tijd om dit onderwerp uit de schaduw te halen, begrip te tonen en een omgeving te creëren waarin vrouwen die met deze pijn te maken hebben, de nodige steun kunnen vinden.



Miskraam gevolgen

De emotionele gevolgen van een onverwerkte miskraam kunnen diep en langdurig zijn. Vrouwen die deze pijnlijke ervaring doormaken, kunnen gevoelens van onzekerheid, teleurstelling, verdriet, boosheid en leegte ervaren. Rouwen om een miskraam is een uniek proces dat tijd en begrip vereist. Helaas wordt de emotionele impact van een miskraam vaak onderschat, waardoor vrouwen zich geïsoleerd en onbegrepen kunnen voelen. Voor sommige leidt deze sombere periode tot depressie. Angstgevoelens tijdens een volgende zwangerschap waar vrouwen hun eigen lichaam niet meer vertrouwen. En de zwangerschap stressvol ervaren. Een klein percentage ontwikkeld PTSS na een of meerdere miskramen. Zwangerschap verlies gaat niet in je koude kleren zitten.


Tips miskraam verwerking

De meeste vrouwen 89% verwerken een miskraam met hun partner, familie of dierbare naasten. De omgeving van deze vrouwen spelen een grote rol bij het verwerken en rouwen. Hoe steun je iemand die een miskraam heeft doormaakt? Ondanks mensen weten dat het heel waardevol is merk ik dat mensen vaak niet weten wat ze moet doen of zeggen of doen. Het is onderwerp de velen vermijden of ongemakkelijk bij voelen.


Drie Essentiële Manieren om Steun te Bieden


  1. Vraag naar hun behoeften: Het is van onschatbare waarde om oprechte belangstelling te tonen en te vragen naar de specifieke behoeften van iemand die een miskraam heeft gehad. Zelfs als je geen nauwe relatie hebt met de persoon, kan je betrokkenheid oprechte steun bieden.

  2. Luister en erken hun verhaal: Het herhaaldelijk vertellen van het verhaal van de miskraam kan een therapeutisch proces zijn. Sta klaar om te luisteren, zonder oordeel en met volledige aandacht. Erken hun pijn en verdriet zonder te bagatelliseren.

  3. Langdurige steun en begrip: Begrijp dat rouw geen vast tijdsbestek heeft. Blijf aanwezig in het leven van de persoon en toon voortdurend steun, zelfs als de miskraam al enige tijd geleden is. Respecteer hun individuele rouwproces. Tip: Noteer ergens de data van de gebeurtenis en maak kenbaar dat je aan die gene denkt.


Wat je Beter Kunt Vermijden


  • Vergelijkingen: Elk verhaal van een miskraam is uniek. Het vergelijken van verhalen, vooral als ze bedoeld zijn om te troosten, kan onbedoeld leiden tot gevoelens van isolatie.

  • Bagatelliseren: Het verlies van een zwangerschap is diep en emotioneel complex. Het minimaliseren van dit verlies met opmerkingen als “je bent nog jong” of “je hebt nog tijd” kan de pijn en het verdriet verergeren.

  • Laat je eigen ongemak niet in de weg staan. Niet iedereen zit te wachten op gevrolijkt te worden. Bij verdriet komen vaak tranen en boosheid. In stilte er gewoon zijn bied vaak meer steun dan de gevoelens weg praten.


Miskraamcoach

Zwangerschapsverlies kan een traumatische ervaring zijn, waarbij een diepe mengeling van angst, verlies, verdriet en rouw wordt opgeroepen. In deze emotioneel veeleisende periode kan de aanwezigheid van een miskraamcoach van onschatbare waarde zijn. Miskraamcoaching heeft de kracht om licht te werpen op de donkere hoeken van dit onderwerp, waardoor vrouwen de steun en begeleiding krijgen die ze verdienen om hun weg te vinden door het moeilijke proces van zwangerschapsverlies.


Het zit niet in ons cultuur om direct te stappen naar zo een specialist; 78% van de vrouwen gaan niet naar een miskraamcoach. Toch is het belangrijk te benadrukken dat professionele hulp soms onmisbaar kan zijn.


Samen Sterk na een miskraam

Het is van cruciaal belang om te realiseren dat er kracht schuilt in het steunen van elkaar. Met de tips hierboven hoop ik je te motiveren om deze vrouwen op de juiste manier bij te staan. Niemand hoef dit alleen te doen.


Ik bied elke week twee gratis sessies van een uur aan, waarin ik graag naar je luister. Elke dinsdag van 19:00- 20:00 en vrijdag 10:00-11:00. Dit is een veilige ruimte voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor en begeleiding. Uiteraard zijn er ook betaalde diensten beschikbaar voor degenen die verder willen gaan in hun reis van herstel en groei. Plan een gratis kennismaking hiervoor.



105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page