top of page

Bedankt voor het inschrijven!

Als leidinggevende kan jij het verschil makenWist je dat je als leidinggevende impact kunt hebben op het herstel van een medewerker die een zwangerschapsverlies heeft meegemaakt? Elke vorm van zwangerschapsverlies heeft een emotionele impact op het leven van een vrouw. De periode wanneer dit gebeurt, zet haar wereld op zijn kop. De toekomst die ze voor zich zag, verdwijnt en de vreugde die ze voelde, gaat verloren.


Als leidinggevende kun je het verschil maken voor zo'n medewerker. Veel vrouwen worstelen met de vraag hoe ze een miskraam moeten melden bij hun werkgever en vinden het moeilijk om zich ziek te melden. Dit veroorzaakt vaak extra stress. Praten over iets zo persoonlijks en pijnlijks doe je niet met iedereen. Gevoelens van schaamte en schuld kunnen vaak in de weg zitten. Door ervoor te zorgen dat je als leidinggevende gemakkelijk benaderbaar bent, kun je het verschil maken. Wanneer medewerkers weten dat er ruimte is voor professionele begeleiding binnen de organisatie, kan dit drempelverlagend werken voor hen.

Elke vrouw ervaart het verlies anders en gaat er op haar eigen manier mee om. Tijd is vaak de grootste bondgenoot in dit proces: tijd om fysiek te herstellen en tijd om te leren om te gaan met het verdriet. Het laatste gaat niet altijd vanzelf. Uit enquêtes blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen aangeeft de miskraam niet volledig te hebben verwerkt. De behoefte aan begeleiding is vaak groter dan we denken. Mensen weten vaak niet hoe ze moeten rouwen en hiermee om moeten gaan. Dit benadrukt de noodzaak van begeleiding om deze vorm van verdriet een plek te geven. Werkgevers kunnen hierin een cruciale rol spelen door gespecialiseerde miskraamcoaches aan te bieden of de vrouw de gelegenheid te geven om passende begeleiding te kiezen. Deze coaches beschikken over de specifieke expertise die nodig is om vrouwen te begeleiden bij het verwerken van het verlies van hun kindje tijdens de zwangerschap. Zelf begeleid ik vrouwen die een miskraam of abortus hebben meegemaakt. Het is van groot belang dat de coaches de juiste opleiding hebben gevolgd, zoals de geaccrediteerde opleiding door KNOV (de beroepsvereniging van verloskundigen) Miskraambegeleiding Nederland.

Steeds vaker wordt er specifieke hulp aangeboden door werkgevers, wat een prachtige ontwikkeling is. Werkgevers begrijpen steeds meer de waarde van het bieden van ondersteuning aan hun werknemers tijdens en na een miskraam. Dit leidt niet alleen tot een groter emotioneel welzijn voor de betrokken vrouwen, maar ook tot een hoger rendement op de lange termijn. Het is een stap in de goede richting om vrouwen te helpen in deze moeilijke periode.

Ben je leidinggevende en wil je het verschil maken voor je werknemers? Mail mij op info@limbicum.nl.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page