top of page

Het aanvaarden van een miskraam

Bijgewerkt op: 10 apr.

Een miskraam gebeurt veel vaker dan je denkt. Ondanks dat zo vaak gebeurt en zolang al bestaat hebben wij vrouwen nog steeds moeite om erover te praten. Als je een miskraam meemaakt, rouw je vaak in je eentje. Je omgeving begrijpt het misschien niet goed. Stappen richting de toekomst is vaak moeilijk. Een eerste stap is het aanvaarden van je miskraam.

Niet lang geleden deelde een vrouw haar verhaal bij mij. Haar verhaal raakte mij. Ik vroeg haar; Heb je kunnen rouwen?


Nee op dat moment was ik zo verdrietig en ik wilde zo graag moeder worden. Ik heb mijn lijf gebruikt als een machine…. Na 7 miskramen en 2 gezonde jongens stortte ik in elkaar. Ik was eindelijk moeder van een tweeling en kon er niet van genieten. Ik was zo moe, verdrietig, heb nooit stil gestaan of teruggekeken naar wat er was……


Wanneer je dit zo meemaakt en niet even stil staat kan het je soms inhalen. Gevolgen kunnen een depressie ontwikkelen zijn, vreugde verlies bij het volgend kind of het gevoel meenemen tot aan op je sterfbed.

Psychische hulp na miskraam

Je hoeft niet rond blijven lopen met al die gevoelens. Fijn is dat je hiermee leert omgaan. Ieder mens heeft zijn manier om dit te doen. Ik help vrouwen bij het maken van deze stappen op hun manier. Wanneer je ervoor kiest om te rouwen zijn er vier taken die je doorloopt. Het verlies aanvaarden, de pijn door voelen, aanpassen het leven zonder zwangerschap en opnieuw leren houden van het leven.


Het aanvaarde van het verlies, is een moeilijke stap. Eerste emotie na een miskraam is vaak ongeloof, boosheid en verdriet. Vaak dringt het niet door en wil je het niet aanvaarden. Het kan zijn dat je nog zwanger voelt. Ik help je de realiteit onder ogen zien, dit is soms confronterend. Ondanks hoe hard en verdrietig de realiteit is. Erkennen wat is gebeurd gaat je helpen in de toekomst.


Tip voor thuis: Schrijf op wat er gebeurd is en vertel je verhaal aan iemand. Doe dit vaker, vertel meerdere mensen. Het gaat je helpen om echt te aanvaarden dat je een miskraam hebt gehad.

Rouwen na een miskraam

Je leert weer van het leven te houden met het verlies die er is. Je houdt van het leven, voelt weer energiek en gaat verder met je wensen, dromen en leven. Na rouwen voel je weer in je kracht.

De meeste vrouwen die ik spreek, weten niet hoe te rouwen. En dit is niet erg, heel veel vrouwen weten niet hoe ze zoiets groots een plek kunnen geven. Daarom ben ik er om je hierbij te begeleiden. Op het moment dat je hulp inschakelt toont dit kracht en maak je een in het rouwproces een stap, je erkent dat is gebeurd. Je erkent dat je zwanger was en het kindje verloren hebt. Wil je weer van het leven houden en volle energie verder dan stuur een email en maken we kennismaking. In deze gratis sessie gaan we kijken hoe ik je verder kan helpen.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page