top of page

Lets talk about stress babyStress

Hoge mate van stress heeft grote invloed op de manier hoe je gedraagt, denkt en voelt. Je kan je zo voorstellen dat stress invloed heeft op je sex leven. Wanneer iemand aan chronische stress lijdt, gaat het lichaam soms te veel van het hormoon cortisol aanmaken. Cortisol reguleert belangrijke processen in het lichaam zoals je slaap-waakritme en immuunsysteem. Daarnaast zorgt het ervoor dat er genoeg brandstof in het bloed komt als dat nodig is, zoals bij stressvolle situaties. Het stresshormoon zorgt namelijk voor een verhoogde hartslag waardoor zuurstof sneller kan rondgepompt worden in het je lichaam. Ook stijgt de bloedsuikerspiegel zodat je lichaam meer energie krijgt waardoor het beter kan presteren. Cortisol geeft zo een boost aan je energieniveau zodat je kan vechten of vluchten en maakt het mogelijk om een langere tijd alert te blijven. Bij een stressreactie gaat ons brein in ‘overlevingsmodus’. Je wordt veel alerter en de meest essentiële functies van je lichaam worden ingeschakeld. De andere functies, zoals seks, verdwijnen naar de achtergrond.


Ben je in je hoofd of lichaam?

Wanneer je gestrest bent, overheerst vaak het gevoel van te weinig tijd en zorgt stress dat je meer in je hoofd bezig ben dan met je lijf. Vrouwen merken dit vaak wanneer ze oraal bevredigd worden. Als je met iemand aan het zoenen bent, is je sekspartner in je 'hoofdzone'. Dit merk je direct op doordat je makkelijker in het nu kan blijven. Je kan makkelijker genieten van activiteiten waarmee je bezig bent. Zoenen is vaak een mooie introductie om de rest van het lijf te gaan voelen. Wanneer je aan het zoenen bent en je wordt tegelijkertijd op andere plekken betast, kan dat het heel fijn aanvoelen. Je focus ligt voornamelijk bij het voelen van je lichaam. Zodra diegene naar beneden verdwijnt, is het contact minder direct en wordt het opeens een stuk makkelijker om aan de boodschappen of aan het werk te denken. De connectie met je ‘hoofdzone’ verdwijnt, dit gebeurd vaak wanneer er bij voorspel of zoenen te weinig tijd genomen is om ‘echt‘ het lichaam te voelen en connectie te maken. Je verliest als het ware de connectie met je lichaam en gaat verder in je hoofd. Het kan ook lastiger zijn om opgewonden te raken en klaar te komen als je gestrest bent en je voornamelijk in je hoofd bezig bent. Als je geen tijd hebt voor uitgebreid voorspel kost het meer energie om zin te krijgen in seks. Je kunt er dan minder van genieten, waardoor het ook weer lastiger wordt om niet afgeleid te raken en tot een hoogtepunt te komen. Dit kan op zichzelf ook weer voor stress zorgen. Wanneer je zo stress ervaart en weinig tijd hebt, kan je zo een vicieuze cirkel belanden. Het wordt steeds lastiger om voor jezelf ruimte te crieeren en om in het nu te zijn en te genieten. Te genieten van je lichamelijk sensaties en speelse wat sex kan bieden.

Neem de tijd en praat hierover

Soms schamen mensen zich om over sex te praten. Vooral in een relatie is het heel belangrijk dat wanneer stress het sex leven beïnvloedt, hierover gesproken wordt. Je kan elkaar helpen, motiveren en stimuleren om die vicieuze cirkel te doorbreken. Plan in je agenda een moment om samen te genieten van elkaar. Het klinkt niet romantisch om sex in te plannen, dat levert ook nog eens druk op. Plan een avondje of al is het maar 2 uurtjes een moment dat jullie samen kunnen genieten van elkaar zonder afleiding van de tv, socials, etc. In een ontspannen sfeer met elkaar omgaan. Dit biedt niet alleen mooie gesprekken op maar ook momenten dat je echt tijd kan maken om lijfelijk te genieten van elkaar. Wanneer tijd een grote probleem is dan is dit een manier om ermee om te gaan. Je hoort steeds vaker dat mensen een date avond plannen met hun partner. Om samen goed te kunnen genieten van deze momenten is het ook van belang dat je naast de connectie met je partner ook de connectie met jezelf aangaat. Wanneer stress de overhand heeft en je vaak in je hoofd zit is het fijn om bewust te kiezen om meer lichamelijk met jezelf bezig te zijn. Door vaker erotisch met jezelf bezig te zijn train jezelf om meer uit je hoofd meer in je lichaam bezig te zijn. Masturberen zorgt ervoor dat je lichaam beter leert kennen en een relatie creëert met jezelf. Hoe vaker je hiermee bezig bent des te makkelijker het wordt om climax te bereiken. En wanneer je climax bereikt komen er heerlijke stofjes als dopamine, oxytocine en vasopressine vrij. Dit geeft een fijn ontspannen gevoel wat je na een stressvolle dag zou willen, hebben niet waar?


Tip

Om echt uit je hoofd te gaan en meer in je lichaam is voorspel een mooi manier om het proces aan te gaan. Geef jezelf de tijd om uit je hoofd te gaan.De kracht van voorspel wordt vaak onderschat. En met voorspel bedoel ik niet die 3 min voor sex. Voorspel start na de laatste keer dat jij een climax hebt bereikt.

Bij Limbicum hebben we aandacht voor elke aspect van jouw leven net zoals stress. Die kan zich in elk leefgebied manifesteren. Plan een gratis kennismaking hier persoonlijk aandacht aan wil besteden. Stuur een email naar info@limbicum.nl


Ik help je graag hierbij

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page