top of page
Logo LimbicumCoaching_edited.png

Bedankt voor het inschrijven!

Postnatale depressie: Hoe voelt het en wat kun je doen?

Je hebt maanden naar dit moment toegeleefd. De geboorte van je kindje zou een van de mooiste gebeurtenissen in je leven moeten zijn. Maar nu het zover is, voelt het anders. Je kijkt naar je baby, maar het overweldigende geluk waar anderen over spreken, blijft uit. In plaats daarvan voel je je uitgeput, somber en misschien zelfs leeg van binnen. Het kan voelen alsof je gefaald hebt als moeder, alsof er iets mis met je is. Maar dat is niet zo. Je bent niet zwak. Je bent niet ondankbaar. Je bent een moeder die het moeilijk heeft, en dat mag er zijn.

Hoe voelt een postnatale depressie?

Misschien herken je deze gevoelens of gedachten:

  • Je voelt je verdrietig of leeg, zonder duidelijke reden.

  • Je hebt moeite om te genieten van je baby of voelt geen directe band.

  • Je huilt vaker dan normaal en voelt je overweldigd.

  • Je piekert veel, hebt angstige gedachten of voelt je constant gespannen.

  • Je hebt het gevoel dat je het moederschap niet aankan.

  • Je bent extreem moe, maar kunt slecht slapen.

  • Je voelt je schuldig omdat je denkt dat je niet ‘goed genoeg’ bent als moeder.


Deze gevoelens kunnen verwarrend en beangstigend zijn. Misschien vraag je je af: "Is dit normaal?" of "Waarom voel ik me zo terwijl ik blij zou moeten zijn?"

Lieve mama, je bent niet alleen. Dit is niet jouw schuld. Postnatale depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke, hormonale en emotionele veranderingen. Slechts 11% van de nieuwe mama's maken dit mee. Het betekent niet dat je geen goede moeder bent.


Wat kun je doen als je je zo voelt?

  1. Praat erover: Je gevoelens wegstoppen maakt het vaak erger. Deel je gedachten met je partner, een vriendin, je verloskundige of een coach. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van kracht.

  2. Zorg voor jezelf: Ook al voelt het alsof je nergens zin in hebt, probeer kleine dingen te doen die jou goed laten voelen. Een korte wandeling, een warme douche of even rustig ademhalen kan al helpen.

  3. Accepteer dat het even anders is dan verwacht: Laat het idee los dat je meteen ‘de perfecte moeder’ moet zijn. Moederschap is een proces, en je mag daarin je eigen tempo volgen.

  4. Kijk of professionele hulp bij je past: Soms heb je net iets meer ondersteuning nodig. Een coach of therapeut gespecialiseerd in postnatale klachten kan je helpen om stap voor stap weer beter in je vel te zitten.

  5. Weet dat dit niet voor altijd is: Ook al voelt het nu alsof je je altijd zo zult voelen, postnatale depressie is behandelbaar. Met de juiste hulp en tijd kun je hier doorheen komen.


Hulp vragen is krachtig

Lieve mama, ik zie je. Ik weet hoe zwaar het kan zijn en hoe eenzaam het soms voelt. Maar je hoeft hier niet alleen doorheen. Als je wilt praten of samen wilt kijken naar wat jij nodig hebt, sta ik voor je klaar.

Wil je een gratis kennismakingsgesprek? Dat kan via de link hieronder

Je bent sterk, ook op de dagen dat je je zwak voelt. En je bent een goede moeder, ook als je dat zelf niet zo ziet.




 
 
 

Opmerkingen


bottom of page