Daar stond ik dan, met een positieve zwangerschapstest in mijn hand. Vol ongeloof en een beetje trillend op mijn benen. Gedachten als "Is dit echt? Is het mij weer gegund om moeder te worden?" schoten door mijn hoofd. Ik had tijd nodig om dit te laten bezinken, om aan het idee te wennen dat ik opnieuw moeder zou worden. Ik ben blij, maar ook voorzichtig, merk ik. Hoe voel ik mij nu?
Nu, weken later, ben ik zo dankbaar, trots en liefdevol. Het voelt alsof ik het grootste geschenk ter wereld heb gekregen: een prachtig kindje dat ik voorlopig "Dadeltje" noem.
Eerste Echo
Veel mensen vroegen hoe ik me voelde en of ik angstig was. In de periode vóór de echo was ik eigenlijk helemaal niet bezig met angst. Ik was vooral bezig met het wennen aan het idee dat mijn leven een andere wending zou krijgen. Ik hield van het idee dat ik niet kon voorspellen wat er zou gebeuren, maar dat ik nu wist dat ik zwanger was. Het idee van zwanger zijn gaf me een fijn en mooi gevoel.
Angstgevoelens kwamen voor het eerst op de dag van de eerste echo. Ik werd getriggerd door een melding op mijn telefoon die me eraan herinnerde dat ik mijn eerste echo zou krijgen. Op dat moment begon ik te denken aan de mogelijkheid dat het mis zou kunnen gaan. Mijn hart ging sneller kloppen, ik voelde me onrustig en kon me niet goed concentreren op het werk. Tegelijkertijd kon ik ook niet wachten tot 15:00 uur om de echo te zien en te kijken hoe ons kindje eruitzag.
Terugdenkend aan die dag, riep ik angstige gevoelens en ideeën op door mijn vorige ervaring. Ik moest ook veel denken aan de eerste echo van Boontje, toen we erachter kwamen dat Boontje niet meer leefde. Ik was bang dat het weer zou gebeuren. De spanning bleef de hele dag, tot het moment dat we bij de echoscopist waren en ik met mijn eigen ogen een mooi frummeltje zag en een hartje hoorde kloppen.
Wauw, wat een magisch moment was dat voor mij en mijn man! Een moment waarop alles ineens echt werd en je bevestiging krijgt dat het allemaal goed is. Ik was ineens trots op mijn lichaam, op mijn partner en op Dadeltje. Mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap.
Zwanger na een Miskraam
Zwanger zijn na een miskraam is voor veel vrouwen spannend. Op verschillende momenten kunnen allerlei gevoelens opkomen. Vaak zijn er gedachtenpatronen en gevoelens van onzekerheid, angst en verdriet, gemengd met vreugde, liefde en geluk. Deze mengeling van gevoelens kan heel verwarrend aanvoelen. Vrouwen merken dit op verschillende gebieden van hun leven, bijvoorbeeld in de contacten die ze hebben.
Het kan lastig zijn om gevoelens goed te beheersen. Soms ben je ontzettend blij en dankbaar, en andere momenten voel je je ellendig, verdrietig en eenzaam. Gedachten kunnen steeds uitgaan naar negatieve uitkomsten, waardoor je jezelf en de zwangerschap niet serieus neemt. Vaak geven vrouwen aan dat ze afwachten tot het misgaat, terwijl ze stiekem hopen dat het goedkomt. Het bijna niet willen geloven dat deze zwangerschap niet in een miskraam zal eindigen.
Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn en te gaan. Wat als er een andere manier is om met je nieuwe zwangerschap om te gaan? Waar je je gevoelens niet wegstopt en continu zorgen maakt, maar in plaats daarvan rustig kunt genieten van de mooie momenten en op een normale manier omgaat met de onzekerheden?
Om dit te bereiken moet je een aantal stappen nemen. Je belemmerende denkt patronen aanpakken, gevoelens leren te hanteren en daarnaast een manier ontwikkelen die voor jou werkt in deze zwangerschap.
Kan je dit? Hoe doe je dit?
Ja, je kan dit zeker! Veel vrouwen is het gelukt om dit te doen. Afhankelijk van hoe je gewend bent om met jezelf om te gaan. Ben je gewend om aan jezelf te werken? En in welke vorm doe je dit? Hoe houd je het vol? En wat zijn de effecten hiervan op jou? Professionele hulp in dit proces is vaak fijn. Dit om van je blinde vlekken te leren, een steun te hebben, een uitlaatklep, iemand die je leert navigeren om jouw manier hierin te vinden. Een externe bron is in deze zin heel waardevol om je interne bron goed aan te zetten. Deze externe bron kan een partner of vriendin zijn, maar de beste bron vind ik een professional. Een professional weet hoe ze je moeten begeleiden en er zijn geen onderliggende gevoelens verstrengeld in het proces.
Om deze reden wil ik zeggen, merk je dat je iets wilt veranderen in hoe jij je voelt tijdens je zwangerschap? Stuur dan een bericht naar info@limbicum.nl. We gaan dan samen kijken wat ik voor je kan betekenen en op welke manier je nu verder wilt.
Comments