top of page

Leren volledig te ervaren van je gevoel

Bijgewerkt op: 15 aug. 2023

Yin yoga als interventie gebruiken tijdens sessies, zorgt ervoor dat ik cliënten sneller kan begeleiden naar hun gevoel waar ze niet makkelijk bij kunnen. De meeste mensen vinden het moeilijk hun emoties in volle omvang toe te laten en te ervaren. Terwijl het gevoel een ingenieus system is van ons lichaam. Emoties geven informatie over ons welzijn, zowel positief als negatief en duwen ons in een bepaalde richting. Voorafgaand aan het ervaren van emoties zijn er al talloze fysiologische processen in gang gezet. Denk aan het bewuste en onbewuste, het afferente sensorische (gevoelszenuw) waar informatie doorgeven wordt en vergeleken wordt in de databases van ons brein met eerdere ervaringen. Het waarnemen van prikkels vanuit het eigen lichaam draagt bij tot het bewuste ervaren van een emotie. Uit onderzoek over het vergroten van bewustzijn van emoties of het vergoten van het bewust ervaren emotie, werd duidelijk dat emoties en lichaamsbewustzijn nauw met elkaar verweven zijn.

En dit is nou precies wat je oefent tijdens Yin yoga. Door lichamelijk aan het werk te gaan vergroot je het emotionele bewustwording. Op het moment je beter lichaamssensatie kan ervaren kan je bewuster emotie in het lijf ervaren. Opgekropte gevoelens kunnen dan ineens waarneembaar zijn. Bij Yin yoga kom je in een bepaalde houding. Je gaat dan in stilstand en neem je deze houding een aantal minuten aan. En tijdens deze minuten observeer je in stilte wat er gebeurd en ervaart. Door regelmatig dit te doen neem je bewustwording van lichaamssensatie toe.


Wanneer je bij mij komt duiken we vrij snel de diepte in en vraag ik naar je gevoel. Hoe voel je? En waar in je lichaam bemerk je dit? Ik ga niet in op het verhaal maar ga via het gevoel die jij op dit moment ervaart direct naar de wortel. Het wordt daardoor duidelijk in welk proces je zit en welke overtuigingen niet meer dienstbaar zijn aan wie je werkelijk bent. De overtuigingen worden herzien en je krijgt een hernieuwd inzicht op jezelf. Je gaat leven en je bedrijf leiden vanuit wie je werkelijk bent. Dit ga je merken door dat je meer in flow ervaart op het werk, relatie, projecten.


Welke cliënten bied ik dit aan?

Voornamelijk bij cliënten die cognitief sterk zijn en moeite hadden om hun gevoel te ervaren. Cliënten die hoge mate van stress ervaren en cliënten die gedissocieerd zijn met hun gevoel. Dit kan verschillende oorzaken hebben. En op aanvraag van de cliënt. Door bij deze groep bewust zijn van lichaamssensatie te trainen en dus te verhogen kan de client makkelijker stappen maken. De client kan dan makkelijk leren ervaren van de gevoelens die hij weg heeft gestopt om te ervaren. Elementen uit Yin yoga als interventie te gebruiken brengt prachtige resultaten. Persoonlijk vind ik dat Yin yoga een therapie is op zich zelf.


Wil je meer lezen over mij ervaringen met Yin yoga klik dan op deze link.


Nieuwsgierig of ik iets voor je kan betekenen in je vraagstuk. Of wil je eens ervaren op welke wijze psychotherapie in combinatie met yin yoga iets voor jou is? Stuur mij een bericht en dan kunnen we samen naar kijken wat ik voor je kan betekenen.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page