top of page

Navigeren in onze Carrière




In onze maatschappij 'behoor' je een bepaalt inkomen te hebben om je bestaan te kunnen betalen. Gelukkig is voor velen van ons het inkomen niet de enige reden om te kiezen voor een bepaalde functie. Het gevoel van voldoening, waardering en nuttig gevonden worden speelt ook een grote rol.


Hoe kom je tot het maken van de keuze voor een bepaalde functie?

De keuze maken voor welke functie je gaat kiezen is niet altijd een gemakkelijke; niet iedereen weet van jongs af aan wat hij of zij wilt gaan doen. Vaak baseer je de keuze op een bepaalde interesse of merk je dat iets je gemakkelijk afgaat. Voor velen betekent dat, dat ze op de goede weg zijn en dat is voor hen een reden om een bepaalde studierichting te kiezen waaruit een functie voortvloeit.

Toch merk je dat velen niet bij deze eerste keuze blijven. We werken niet meer voor een langere periode bij dezelfde werkgever en hebben meerdere functies gehad. We maken een soort 'werkreis' die gebaseerd is op een bepaalde interesse die ons navigeert binnen het werkgebied. Waar deze interesse ons naartoe navigeert is de vraag. Soms maakt deze interesse plaats voor geld en het salaris wat ons motiveert om voor een bepaalde functie te kiezen, omdat we meer kans zien om een beter bestaan op te bouwen.


Hoe merk je dat je écht toe bent aan de volgende functie?

Dit begint vaak met een gevoel van desinteresse in je huidige functie; je begint andere zaken belangrijker te vinden. De interesse, de passie en het enthousiasime die je in het begin had, nemen langzaam af. Vaker denk je erover iets anders te willen doen. Beide betekenen dat je toe bent aan een andere, nieuwe uitdaging.

Meestal komt er na bovenstaande een periode in welke je al wel gaat erkennen dat je iets anders wilt, maar (misschien) nog niet weet wat precies. Dit kan lastig en verwarrend en misschien zelfs ook angstig zijn. Niet precies weten wat je wilt en wat je te wachten staat roept vaak angst op. Afstand nemen van het oude en vertrouwde, waar je ooit voor hebt gekozen, is een proces dat onzekerheden en twijfels met zich mee brengt.

Tijdens dit proces merk je ook dat je werkplezier langzaam afneemt en dat het lastig is om bepaalde afwegingen te maken. De verantwoordelijkheid voor een gezin, een woning en andere verplichtingen maakt de keuze vaak nog lastiger. Wanneer je financieel verantwoordelijk bent, stop je niet zomaar met een functie om rustig te gaan uitzoeken wat je nu echt wilt.


Hoe kom je er dan achter wat de volgende stap is?

Wanneer je weet waarop jij je keuze baseert (interesse of een bepaalt inkomen), kun je langzaam gaan bepalen wat je volgende stap gaat zijn. Dit lijkt misschien makkelijk, maar uit ervaring weet ik dat dit een lastig proces kan zijn. Zelf heb ik dit proces doorlopen met een coach, die mij heeft geholpen om na te gaan wat mijn volgende stap zou zijn. Dit wil niet zeggen dat ook jij met een coach aan de slag moet gaan, maar het grote voordeel is dat een coach je sneller kan helpen om tot bepaalde inzichten te komen. En deze inzichten helpen weer met het maken van de keuze. De interesse in iets kan je leiden naar een volgende stap, maar angst kan leiden om die stap niet te nemen of om te kiezen voor iets waar je zelf niet helemaal achter staat.

Angst kan ervoor zorgen dat je de keuze rationeel maakt. Dit geeft vaak duidelijkheid en een bepaalde houvast.


De stap naar verandering nemen.

Wanneer je weet wat de volgende stap is om te nemen, komt een spannende moment. Het daadwerkelijk doen. Hier is vaak moed en acceptatie voor nodig. Moed om daadwerkelijk buiten je comfortzone te stappen en te gaan ontdekken en acceptatie dat de uitkomst is was het is. Soms leidt een bepaald besluit naar een betere, leuke baan en soms lijkt het een minder goede keuze te zijn. Voor het nemen van de stap naar verandering is moed nodig en de acceptatie dat de uitkomst niet altijd is zoals we hopen.


Deze tijd.

Je ziet steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om meerdere carrières te starten in hun leven. We kiezen steeds vaker om onze interesse te volgen en dit lijkt meer normaal te worden. Het luisteren naar het gevoel speelt hierin een belangrijke rol. Bovenstaande zorgt ervoor dat wij als mensen ontwikkelen en steeds meer leren over onszelf. Persoonlijk vind ik dit een positieve ontwikkeling. Je beweegt mee met je interesse en het hoeft niet meer zo te zijn dat je voor een functie kiest die je tot aan je pensioen moet doen. We vinden ons werkplezier en levensgeluk steeds belangrijker. We worden steeds bewuster in de keuze die we willen maken.

Door de vele keuzes die we kunnen maken is deze bewustwording niet altijd makkelijk. De keuze maken wat je precies wilt en daarnaar handelen lijkt heel simpel, maar kan ook stress en frustraties en soms zelfs depressieve gevoelens met zich meebrengen. Wanneer je het gevoel heb dat je vast loopt en niet verder komt, is dit heel naar. Gelukkig zijn er tegenwoordig coaches en counselors die je kunnen helpen. Ik help je zelf graag als coach-counselor om te voorkomen dat je vastloopt en je de juiste keuze te laten maken.








12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page